fbpx

Acil Durum Eylem Planı Nasıl Hazırlanır?

Deprem, yangın, sel ve akla gelebilecek diğer tüm acil durum ve afetlerden en az zararla kurtulabilmek için afet ve acil durum eylem planı hazırlanması gerekir. Temel olarak afet ve acil durum planı, deprem gibi bir acil durum yaşandıktan sonra aile bireylerinin süreci en az zararla atlatabilmesi için neler yapılması gerektiğinin önceden belirlenmesidir. 

Acil Durum Eylem Planının Kapsamında Neler Olmalıdır?

Aile olarak afet ve acil durum eylem planı hazırlıyorsanız, tüm fertlerin sürece katılımına olanak tanımalısınız. Ayrıca alınan kararların tamamını tüm aile bireylerine öğretmeniz de önemlidir.

Afet veya acil durum meydana gelmeden önce, sırasında ve sonrasında yapılacak tüm eylemler, afet ve acil durum eylem planının kapsamında yer almalıdır. Afet ve acil durum eylem planı hazırlarken ilk olarak riskleri değerlendirmeniz gerekir. Riskler değerlendirildikten sonra ise sınırlayıcı tedbirlerin neler olduğu belirlenmelidir. Bunun için de deprem öncesinde alınması gereken önlemleri herhangi bir basamağı atlamaksızın almanız gerekir. 

Afet ve acil durum eylem planının en önemli kısmını tahliye ve buluşma aşamaları oluşturur. Deprem ya da heyelan gibi bir durumun ardından tahliye işleminin nasıl yapılacağının önceden konuşulması gerekir. Evde bedensel engelliler, yaşlılılar veya bebekler yaşıyorsa, tahliye işlemi sırasında ihtiyaç duyulacak ekipman ve yöntemler acil durum eylem planı hazırlanırken mutlaka belirlenmelidir. Tahliye işlemi gerçekleştikten sonra belirlenen alanlara ulaşılması gerekir. 

Acil Durum Toplanma Alanı Nedir?

Ev, mesken ya da binayı güvenle tahliye ettikten sonra toplanma işlemine geçilmesi gerekir. Herhangi bir acil durum ile karşılaştığınız zaman, bulunduğunuz ikamet adresine göre belli bir nokta sizin acil durum toplanma alanınızdır. İkamet adresiniz için belirlenmiş olan acil durum toplanma alanını e-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz. Acil durum toplanma alanı öğrenildikten sonra, bu adres tüm aile bireylerine öğretilmelidir. Son olarak acil durum toplanma alanlarının kamu hizmetlerinin ilk olarak ulaşacağı yerler olduğunu da unutmamanız gerekir. 

Acil Durum İletişim Sorumlunuzu Belirleyin

Büyük afetler sırasında telefon şebekeleri çalışmaz hale gelebilir. Bunun önemli nedenlerinden biri, herkesin aynı anda yakınlarına haber vermeye ya da onlardan haber almaya çalışmasıdır. Bu durumun önüne geçmek için başka bir şehirde yaşayan bir yakınınızı ailenizin “iletişim sorumlusu” olarak belirleyerek tüm aile ve yakınlarınıza bunu bildirebilirsiniz. Böylece bir afet durumunda yalnızca bu kişiye ulaşmanız yeterli olacaktır. Ayrıca sizi merak edenler de bu kişiyi arayarak sizinle ilgili haber alabileceklerdir.

“Güvendeyim” Uygulamasını İndirin

AKUT Arama Kurtarma Derneği ile birlikte Genel Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. tarafından geliştirilen “Güvendeyim” uygulamasını indirin. Güvendeyim uygulaması ile sevdiklerinize SMS yardımı ile tahmini konumunuzu göndermeniz mümkün. Böylece afet sonrasında telefon hatlarını meşgul etmenize gerek kalmayacaktır. 

Acil Durum Telefonlarını Not Alın

Afet veya acil durumlarda itfaiye gibi ulaşmanız gerekebilecek çok sayıda kurum bulunur. Bu kurumların numaralarını cep telefonunuza kaydetmek tek başına yeterli değildir. Numaraları cep telefonunuzun yanı sıra, bir kağıda da not alarak bu listeyi buzdolabına asmanız ve listenin bir kopyasını da cüzdanınızda taşımanız hatta acil durum çantasında bulundurmanız gerekir. Böylece olası bir acil durumda ilgili kurumlarla kolayca iletişim kurulabilir. Gerekli kurumla iletişime geçtiğinizde adınızı, bulunduğunuz yeri, olayın ne olduğu, ne zaman meydana geldiğini ve aramayı yaptığınız andaki son durumu iletmeniz önemlidir. Bu tür görüşmelerde iletişime geçtiğiniz operatör telefonu kapatmanızı isteyene kadar aramayı sonlandırmamanız gerekir. İşitme engelli kişiler, Emniyet Müdürlüğünün 155 numaralı hattına kısa mesaj (SMS) göndererek yardım isteyebilir. Son olarak tüm acil durum numaralarının 112 çatısı altında toplanmaya başladığını belirtmek isteriz.